Általános szekciófejléc
Fertővidéki HÉV

FHÉV Zrt.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság Neusiedl am See és Fertőszentmiklós között közlekedő nemzetközi közforgalmú vasút. A vasutat 1897. december 19-én nyitották meg.

2015. július 1-én a GYSEV Zrt. megvásárolta a FHÉV Zrt.-t az NSB GmbH osztrák gazdasági társaságtól. Így az FHÉV Zrt. Fertőszentmiklós és Pamhagen (Pomogy) közötti, 11 kilométeres, magyarországi szakasza a GYSEV Zrt. soproni székhelyű vasúttársaság tulajdonába került.

Az FHÉV magyarországi és ausztriai szakaszának üzemeltetését az eddigi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is a GYSEV Zrt. végzi.

A FHÉV Zrt. eredetileg Celldömölk (Kisczell) állomásról Eszterháza-Fertőszentmiklóson keresztül Parndorfig nyúló 111 km hosszú vasútvonalán, 1897-ben indult meg a forgalom. A trianoni békeszerződés után a pálya 38 km-es szakasza Ausztriához került. A magyarországi vonal jelentős részét 1979-ben megszüntették, azóta Fertőszentmiklóst és az ausztriai Neusiedl am See (Nezsider) települést köti össze a vasút. A vonal üzemeltetését a kezdetektől fogva, mind a magyarországi, mind az ausztriai részen a GYSEV Zrt. végzi.

A vonal villamosítása 2004-re készült el – jóllehet a magyar áramrendszerrel, a vonalon az ÖBB (Osztrák Vasúttársaság) kétáramnemű szerelvényei is közlekednek. A közszolgáltatási személyszállítást a GYSEV Zrt. biztosítja, az ÖBB-től bérelt villamos motorvonatokkal és ingavonatokkal.

A FHÉV Zrt. részvényeit 2010-ben az NSB GmbH-ra átruházták, ehhez egy osztrák törvény biztosított jogalapot. A Neusiedler Seebahn GmbH 50,19%-ban Burgenland tartomány és 49,81%-ban az osztrák szövetségi állam tulajdonában áll. Ettől a gazdasági társaságtól vásárolta meg a GYSEV Zrt. az FHÉV Zrt.-t, amely a továbbiakban a GYSEV Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként működik tovább.

Kapcsolódó dokumentumok: