Szeptember 28-án megkezdődnek a szombathelyi pályaudvar északi területének átépítési munkálatai. A szakemberek a vasúti pálya rekonstrukcióját végzik el, új biztosítóberendezéseket építenek be és bizonyos szakaszon a felsővezetéki rendszer is megújul. A rekonstrukciós munkálatok miatt a szeptember 29-e és november 2-a közötti időszakban Szombathely és Vép között nem lesz vonatközlekedés, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. A munkálatok második üteme alatt, október végétől december elejéig több szakaszon lesz érvényben vágányzár.

Szhely1

A szombathelyi pályaudvar északi területének felújítására azért van szükség, mert a pálya állapota miatt jelenleg csak sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok. Az átépítést követően megszűnnek a sebességkorlátozások, így pontosan lehet tartani az egyes vonatok menetrendjét. 

Szombathely állomás ún. páros oldali kitérőkörzetben a rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően megszűnik a jelenlegi mechanikus váltóállítás és a kitérőket a forgalomirányító központból vezérlik. Az érintett területen korszerű villamos váltófűtést építenek be a szakemberek, ennek köszönhetően a téli időszakban sem lehet probléma a váltók átállításával. 

A munkálatok során a kitérőállítások mellett a további biztosítóberendezési szerelvények központi vezérlése és felügyelete is megvalósul, a régi, elavult mechanikus szerkezeteket elbontják. 

A rekonstrukciós munkálatok részeként bizonyos szakaszokon átépül a felsővezetéki rendszer. Az új berendezések működéséhez szükséges energiát egy szünetmentes áramellátás fogja biztosítani, melynek köszönhetően kisebb áramszünet esetén is biztosítható a vonatközlekedés. 

Az kitérők átépítése, központi vezérlése, valamint a váltófűtés beépítése jelentősen növeli a vasúti közlekedés biztonságát, javítja a menetrendszerűséget. A felújítás után az érintett területen már csak kisebb karbantartási munkálatok szükségesek a szolgáltatási színvonal fenntarthatóságához.

Szhely2

Az átépítés I. ütemében 2023. szeptember 29-től november 2-ig a Szombathely - Vép szakaszon vonatközlekedés nem lesz, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják az alábbi rend szerint: a személyvonatok esetében Szombathely és Vép között közlekednek vonatpótló autóbuszok. A Szombathely – Győr – Budapest Kelenföld viszonylatban közlekedő InterCityk esetében Szombathely és Csorna (valamint a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén Tatabánya és Budapest Kelenföld között), a Szombathely – Székesfehérvár – Budapest Déli útvonalon közlekedő IC-knél pedig Szombathely és Celldömölk között kell autóbuszra szállniuk az utasoknak.

Az II. ütem időszaka alatt több vágányzár is lesz Szombathely térségében, erről a későbbiekben ad pontos tájékoztatást a GYSEV Zrt.