EU Európai Regionális Fejlesztési Alap

Megkezdődik a 17 kilométer hosszú Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója. A projekt során megújul Kőszeg állomás, valamint a vonalhoz tartozó hét megállóhely, emellett jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a szakemberek az érintett szakaszon. Július 1-től szeptember 28-ig teljes kizárásos vágányzár mellett folynak a projekt munkálatai, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják Kőszeg és Szombathely között.

A beruházás keretében Kőszeg állomáson új, közös autóbuszos és vasúti átszállási lehetőséget biztosító magasperon készül. Emellett új peronbútorzat, korszerű LED-es térvilágítás várja majd az utasokat, akik új utastájékoztató monitorokon, és megújult hangos utastájékoztatási rendszer segítségével kaphatnak utazási információkat. Kőszegen átépítik a vágányhálózatot, az állomás mellett P+R parkolót alakítanak ki, és fedett kerékpártárolót építenek.

Jelentős munkálatok zajlanak a vasútvonal további 7 helyszínén. Kámon, Gencsapáti alsó és felső, Gyöngyösfalu, Lukácsháza alsó és Lukácsháza, valamint Kőszegfalva megállóhelyeken szintén 55 centis magasperon, új peronbútorok és esőbeállók, térvilágítás, új hangos és vizuális utastájékoztató rendszer készül. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

A nyíltvonali szakaszon megtörténik a vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is kialakítják.

A korszerűsítés során 2021. július 01. és szeptember 28. között szünetel a személyforgalom Szombathely és Kőszeg között, az érintett időszakban a személyszállító vonatokat autóbuszokkal pótolja a vasúttársaság.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul az utaskomfort a Kőszeg-Szombathely vasúti szakaszon. A korszerűsítés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be.

„A szolgáltatási színvonalat emelő fejlesztéssel nem ér véget a megyeszékhely és a több mint 11 ezer lakosú Kőszeg vasúti kapcsolatának korszerűsítése. A kormány tavaly nyáron összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez. A többi között folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonalak villamosításának előkészítése is. A GYSEV még idén kiírja a tervezési közbeszerzést, a későbbi beruházással a vasúttársaság magyarországi hálózata teljes hosszában villamosítottá válik” – mondta a projektnyitó rendezvényen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A projekt összköltsége 3 246 874 873.- Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Kőszeg-Szombathely projekt nyitórendezvény_kép3
Kőszeg-Szombathely projekt nyitórendezvény_Kőszeg állomás