Budapest, 2022. szeptember 3. – A MÁV-START és a GYSEV az ukrajnai háború kezdete óta biztosítja Magyarországon belül azoknak az embereknek, családoknak az ingyenes közlekedést, akik Ukrajnából Magyarországra érkeznek. A Szolidaritási jegy a továbbiakban is megmarad az ukrán állampolgárok és ukrán tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek részére, az elmúlt fél év tapasztalatai alapján és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azonban szeptember 15-től pontosítják a felhasználási feltételeket.

A vasúttársaságok munkatársai fél éve segítik a menekülteket, minden, a menekültek szállításához szükséges intézkedést megtesznek. Február 27-vel vezették be az ingyenes Szolidaritási jegyet, melyből szeptember 1-jéig 791.148 darabot adtak ki, nettó 1,7 milliárd forintot meghaladó értékű szolgálatást nyújtva. A GYSEV-nél szeptember 1-ig 19.391 szolidaritási jegyet igényeltek, ennek értéke több mint 21 millió forint.

A háború kitörését követően megindult menekülthullám elszállítására a MÁV-START az utazási igényekhez igazodva napi 6 pár különvonatot közlekedtetett Záhony és Budapest között, majd ez a szám április elejére napi 3-ra csökkent és április közepén a különvonat közlekedtetés megszűnt. Helyette a Záhonyból Budapestre közlekedő vonatokra csatlakoztatott külön kocsikban biztosítottuak eljutási lehetőséget a főváros irányába. A különvonatokon felül a menetrend szerinti vonatokon menekülteket szállító többlet kocsik közlekedtek. A menekültek Magyarországról leginkább Ausztria, Németország, Lengyelország felé utaztak tovább.

Az elmúlt félév tapasztalatai és a nemzetközi gyakorlat alapján a Szolidaritási jegyek felhasználási feltételei jelentősen megváltoznak. A módosított feltételek továbbra is biztosítják az ingyenes utazást az Ukrjanából menekülők részére, akár Magyarországon kívánnak maradni, akár továbbutaznának Európa más országaiba.

Szeptember 15-től az alábbi feltételekkel váltható Szolidaritási jegy:

  • A Szolidaritási jegyen feltüntetett kiindulási állomás csak valamely Záhony – Nyíregyháza szakaszon fekvő állomás, továbbá Hidasnémeti/Nyírábrány/Biharkeresztes/Lőkösháza, valamint Budapest-Keleti/Budapest-Nyugati/Budapest-Déli/Kőbánya-Kispest/Budapest-Kelenföld lehet.
  • A Szolidaritási jegyen feltüntetett célállomás csak Budapest-Keleti/Budapest-Nyugati/Zugló/Kőbánya-Kispest/Hegyeshalom/Szob állomás lehet.
  • A Szolidaritási jegy budapesti állomások közötti viszonylatra nem váltható meg.
  • A Szolidaritási jegyet csak az előző pontokban felsorolt állomásokon a pénztárakban az állomásról történő kiindulással, illetve vonattal történő határátlépés esetén az érintett vonatok fedélzetén az előző pontokban felsorolt viszonylatokban lehet megváltani.
  • A Szolidaritási jegy a vonatok 2. kocsiosztályán történő díjmentes utazásra érvényes. A feláras vonatokon szükséges pótjegyet, helyjegyet a gyorsvonati pótjegy kivételével meg kell vásárolni.
  • A díjmentes Szolidaritási jegyek nemzetközi utazás során is felhasználhatók az út magyar szakaszán, azonban nemzetközi utazás előtt mindenképp ajánlott tájékozódni arról, hogy az ukrán állampolgárok, menekültek milyen feltételekkel utazhatnak.

Egyéb, belföldi utazásokhoz Magyarország a 85/2007 Kormányrendelet és a Vasúttársaság díjszabása szerint biztosít kedvezményeket. Így például a menekültként, oltalmazottként vagy menedékesként elismert, vagy ilyen státuszárt folyamodó személy díjmentesen utazhat az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által utazási kedvezmény igénybevételére kiállított igazolással, az azon feltűntetett viszonylaton. Szintén díjmentesen utazhat a 6 évnél fiatalabb gyerek, míg a 6-14 éves gyerekek 50% kedvezményre jogosultak.

Az utazási kedvezmény a helyjegyre, valamint a pótjegyre nem vonatkozik, kivéve a 3 év alatti, külön ülőhelyet nem foglaló gyermeket, valamint a pótjegy tekintetében a menekültkénti, oltalmazottkénti vagy menedékeskénti elismerését kérő személyt. A 85/2007 Kormányrendeletben meghatározott utazási kedvezmények kizárólag Magyarország területén, belföldi forgalomban vehetők igénybe; nemzetközi utazásra, valamint a nemzetközi utazás magyarországi szakaszára nem vehetők igénybe.

Szeptember 14. 23:59-ig bezárólag váltott szolidaritási jegyek érvénytartamukon belül a rajtuk feltüntetett viszonylaton még felhasználhatók.

Szolidaritási jegy megváltozott igénybevételi feltételeiről és az utazási kedvezményekről a mavcsoport.hu/solidarity weboldalon olvasható további tájékoztatás.