Kőszegről Locsmándon át Bükre

Útvonal: 

„A” útvonal: Kőszeg vasútállomás – Rattersdorf – Mannersdorf – Klostermarienberg – Frankenau – Lutzmannsburg – Zsira – Szakony – Bük vasútállomás (– Bükfürdő)
Hossz: 37 km

„B” útvonal: Kőszeg vasútállomás – Horvátzsidány – Ólmod – Klostermarienberg – Frankenau – Lutzmannsburg – Zsira – Szakony – Bük vasútállomás (– Bükfürdő)
Hossz: 34 - 37 km

A döntően kiépített kerékpárúton vezető túra a kőszegi vasútállomásról indul. Szombathelyről Kőszegre hétköznap óránként indulnak motorvonatok, így az indulás időpontját a túra teljesítésére szánt egyéni idő alapján választhatjuk meg.

Ha a műemlékekben igen gazdag, színes óváros felfedezésével kezdünk, majd az egykori határátkelő felé kerekezünk, akkor Rattersdorf és Mannersdorf érintésével érhető el Klostermarienberg.

Mannersdorf
Klostermarienberg

Ha az állomástól tovább haladva Horvátzsidány felé vesszük az irányt, akkor egy 6 km-es, emelkedőkkel is tarkított országúti szakaszon érjük el a települést, ahonnan kellemes, falusi összekötőút vezet a részben horvát nemzetiségű lakosságáról, valamint a szőlőhegyen álló barokk kápolnájáról híres Ólmodra. Innen a Klastromi út felé haladva egy erdei, murvás úton csatlakozhatunk a Klostermarienberg felé vezető aszfaltozott vándorútra.

ólmodi templom
Ólmod - Klostermarienberg határ

A túra hátralévő részén egészen Bükig elkülönített bringaúton és mellékutakon haladhatunk.

A túra ezután Ausztriában folytatódik tovább, Klostermarienbergig, amelynek 18. században épült barokk stílusú katolikus temploma nyújt impozáns látványt.

A településről az osztrák B45 jelzésű utat követve, a gyümölcsöskertek mellett elhaladva érünk ki egy alacsonyabb forgalmú közútra, ahonnan 3 km megtétele után érkezünk Frankenauba. A település az előbb említett közutat keresztezve egy valamelyest hosszabb, alternatív kerékpárúton is elérhető, szintén a B45 jelzést követve. A vinotékáiról és élményfürdőjéről híres Lutzmannsburg (Locsmánd) településre a falvak mögött húzódó, szép vonalvezetésű kerékpárút vezet, külön leágazással Zsira felé.

Locsmánd bicikliút
zsirai kastély

A túra további, 10 km-es magyarországi szakaszán még a lakott területeken is a közúttól elválasztott, jelzett kerékpárúton élvezhetjük a kerékpározás szabadságát. Zsira látványosságai közül említésre méltó a Rimanóczy-kastély. Az épület eredete nem ismert, ám az egykoron Esterházy Mária hercegnő által lakott, majd később kolostorként működő épület ma egy szociális otthonnak ad otthont.

gyalókai pihenőhely
Bük - Szakony kerékpárút

Gyalókán az 1761-ben épült Keresztelő Szent János templom kertjében kellemes, padokkal és asztalokkal ellátott pihenőhely áll rendelkezésünkre. Szakony község érintésével érhető el a fürdőtúra végpontja, Bük, amelynek vasútállomása a sorompó előtt balra fordulva, gyógyfürdője pedig egyenesen továbbhaladva érhető el.

Árak Szombathelyről

Menetjegyek

Árak/fő (teljesárú)

Szombathely–Kőszeg

370 Ft

Bük–Szombathely

465 Ft

Szombathely–Kőszeg (kerékpárjegy)

235 Ft

Bük–Szombathely (kerékpárjegy)

235 Ft

Összesen:

1305 Ft

Figyelem! Kerékpár a vonatokon csak szabad kapacitás függvényében szállítható! Indulás előtt kérjük, tájékozódjon a részletes menetrendről, lehetőségekről, továbbá a kényelmes utazás érdekében, amennyiben van rá mód, kerékpáros utazását előre jelezze felénk a gysev [at] gysev [dot] hu e-mail címen.

Nagyobb létszámú csoportok esetén – üzemi viszonyoktól függően – kerékpárszállító különkocsit tudunk biztosítani, amelynek igénylése kizárólag előzetes bejelentés alapján lehetséges (utazás előtt legalább 7 munkanappal).

Az árak tájékoztató jellegűek, attól eltérések előfordulhatnak.