Pomogytól a menekülők útján át Kapuvárig

Útvonal: Pamhagen – Tadten – Andau – Kapuvár

Hossz:  42–47 km (útiránytól függően)

A kerékpártúra kiindulópontja az ausztriai Pamhagen, amely vonattal Sopronból fertőszentmiklósi átszállással érhető el. Pamhagentől két úton is eljuthatunk a szomszédos Wallern településre, ahonnan a főút melletti elkülönített sávban, valamint hangulatos mezőkön át kerekezhetünk tovább Tadten felé. Tadten, magyar nevén Mosontétény környéke, köszönhetően a mocsaras réteknek, egy egyedülálló túzokrezervátumnak ad otthont. Innen két úton is eljuthatunk az országhatár részét képező Hansági-főcsatornához:

Andau piac
Andau menekülőút

  • Közvetlenül a főcsatorna felé vesszük az irányt. Útközben a térség madárvilágát csodálhatjuk meg közvetlen közelségből, valamint az út mentén felépített számos megfigyelőállásból. Ezen a szakaszon számos, külföldről is érkező vendég tölti itt szabadidejét, és jól felszerelt eszközökkel dokumentálva hódol e különleges elfoglaltságnak.
  • Andau felé megyünk tovább, ahol egy becsületkassza-alapon működő, önkiszolgáló zöldségstandon is vásárolhatunk, majd az ún. menekülők útja felé kanyarodunk, amelyen az erőszak és kirekesztés ellen szóló szoborcsoportok, valamint a menekülést illusztráló alkotások figyelhetők meg.

A Hansági főcsatorna felett az Andaui-híd ível át. A két országot összekötő, 7 méter széles fahíd kezdetben a helyi gazdálkodókat szolgálta földjeik eléréséhez, később pedig a kiűzött német, majd az 1956-os forradalom idején mintegy 70 ezer fős magyar menekültáradat indult meg Ausztria felé. A forradalom idején felrobbantott, majd 1996-ben újjáépített híd mára a szabadság és a béke szimbólumává vált.

Kapuvár - Andau út
Kapuvár bicikliút

A csatorna magyar oldalán kavicsos, de jól járható úton kell haladnunk a hansági erdős területen, és a Kis-Rábán át a Kistölgyfamajor felé vezető közútig.

Innen már csak egy rövid szakaszon kell alacsony forgalmú közúton biciklizni, hiszen az út további része egyértelműen kitáblázott, és fedett pihenőhelyekkel tarkított kerékpárúton át vezet egészen Kapuvárig, ahol a „Centrum” feliratú táblákat kell követnünk.

A város vasútállomása a 85-ös főutat keresztezve, a Rákóczi Ferenc utca fasorának hűs árnyékában húzódó kerékpárúton, majd a sorompó előtt balra kanyarodva, a Vasút soron át közelíthető meg.

Árak Sopronból

Menetjegyek, viteldíjak

Árak/fő (teljesárú)

Sopron–Pamhagen

745 Ft

Kapuvár–Sopron

745 Ft

Fertő tavi kerékpárjegy

420 Ft

Összesen:

1910 Ft

Árak Győrből

Menetjegyek, viteldíjak

Árak/fő (teljesárú)

Győr–Pamhagen

1490 Ft

Kapuvár–Győr

930 Ft

Győr–Pamhagen (kerékpárjegy)

375 Ft

Kapuvár–Győr (kerékpárjegy)

235 Ft

Összesen:

3180 Ft

Figyelem! Kerékpár a vonatokon csak szabad kapacitás függvényében szállítható! Indulás előtt kérjük, tájékozódjon a részletes menetrendről, lehetőségekről, továbbá a kényelmes utazás érdekében, amennyiben van rá mód, kerékpáros utazását előre jelezze felénk a gysev [at] gysev [dot] hu e-mail címen.

Nagyobb létszámú csoportok esetén – üzemi viszonyoktól függően – kerékpárszállító különkocsit tudunk biztosítani, amelynek igénylése kizárólag előzetes bejelentés alapján lehetséges (utazás előtt legalább 7 munkanappal).

Az árak tájékoztató jellegűek, attól eltérések előfordulhatnak.