Átadták a Hűség-mozdonyt a soproni vasútállomáson. A GYSEV Zrt. tematikus, matricázott Taurus mozdonnyal tiszteleg az 1921-es soproni népszavazás 100. évfordulója előtt. A mozdonyon Sopron és az érintett települések neve mellett hangsúlyos szerepet kapott a „Civitas Fidelissima”, a „Leghűségesebb város” felirat.

2021-ben centenáriumát ünnepeljük az 1921-es soproni népszavazásnak. A Trianoni békeszerződés értelmében Sopron és a környékbeli nyolc falu is Ausztriához került volna, azonban hosszú egyeztetések eredményeként a települések lakói maguk dönthettek a sorsukról: népszavazás keretében szavazhattak arról, hogy Ausztriához, vagy Magyarországhoz szeretnének tartozni.

A szavazást 1921. december 14-e és 16-a között bonyolították le, a végeredmény értelmében pedig Sopron térsége Magyarország része maradt. Ezért kapta Sopron a „Civitas Fidelissima” – „Leghűségesebb város” címet, a Tűztorony déli részén pedig kialakíthatták a Hűségkaput.

A népszavazás 100. évfordulóját nagyszabású ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé Sopronban. Az ünnepségekhez a soproni székhelyű GYSEV Zrt. mozdonydekorációval csatlakozott: egy villamos Taurus-ra került rá a Hűség-mozdony grafika.

A mozdonydekoráció terveit közösen fogadta el a GYSEV Zrt. és a soproni önkormányzat. A piros-fehér-zöld színárnyalatú mozdonyon hangsúlyos szerepet kap a „Civitas Fidelissima”, „Leghűségesebb város” felirat, a háttérben Sopron jellegzetes tornyainak sziluettje látható. A Sopron helyiségnév mellett a mozdonyon olvasható az 1921-es népszavazásban érintett többi település neve is. Az 1921 és 2021-es évszám eltolt egymás alá helyezésével és egy nulla hozzáadásával függőlegesen kiolvasható a 100-as évforduló. Szintén kiemelt helyet kapott a dekorációban Sopron címere, valamint a város által készített centenáriumi embléma is.

„A népszavazás e térség polgárai számára sorsfordító volt. Ez a győzelem túlmutat önmagán, szimbolikus jelentőségű, ezáltal számunkra, kései utódok számára egy évszázad múltán is tanulságul szolgál.

A kormány – ahogy az elmúlt években, a jövőben is – minden lehetséges támogatást megad ahhoz, hogy a vasút, így a GYSEV Zrt. szerepe és presztízse növekedjék.

Meggyőződésem, hogy a „Hűség-mozdony” oldalán a soproni polgárok által száz éve kiérdemelt „Civitas Fidelissima” – „Leghűségesebb város” cím minket is gondolkodásra késztet majd hűségről, hazaszeretetről, egymás iránti felelősségről” – mondta el az ünnepségen Dr. Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára.

„Száz évvel ezelőtt mi, soproniak, úgy döntöttünk, hogy magyarok maradunk. Büszkék vagyunk rá, Sopron neve egybeforrt a Civatas Fidelissimával. A leghűségesebb várost és az emlékévet immáron országszerte hirdeti a Hűség-mozdony is. A célunk az, hogy soproni népszavazás centenáriumát a város történelméhez és kultúrájához méltón ünnepeljük meg. A magyar oltási program sikerének, valamint a harmadik hullám letörésének köszönhetően erre minden esélyünk megvan az év hátralévő részében” – mondta köszöntőjében Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

„A trianoni békekötés utáni időszak a GYSEV életében is komoly változásokat hozott. Addig egy ország területén húzódott a vasúti pálya, utána viszont a nagyobb szakasz Magyarországhoz, a kisebb pedig már Ausztriához tartozott. 1923-ban az osztrák állam belépett a koncesszióba, onnantól kezdve magyar-osztrák vasúttársaság lett a GYSEV. A vasút központja pedig továbbra is Magyarországon, Sopronban maradt” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.