Tudnivalók bérletváltásról, belföldi vasúti utazási feltételekről

Bérletváltás

Az utazás megkezdésekor az utasnak menetjeggyel vagy bérlettel kell rendelkeznie.

Rendszeres vagy időszakos utazásokhoz kedvező ajánlat a félhavi,- havi,- és 30 napos bérlet, melyet a felhasználási feltételekben meghatározottak szerint bárki, bármilyen célú utazásra igénybe vehet. Havonta egyszeri megvásárlással elkerülhető a mindennapos sorban állás, a bérlet viszonylatában – ideértve a közbenső állomásokat – pedig korlátlan számú utazás válik lehetővé.

Az utas a bérletjegye alapján a GYSEV területén utasbiztosítással rendelkezik.

Bérletek érvénytartama

A havibérlet a tárgyhónap 1-jén 0:00 órától a következő hónap 5-én 24:00 óráig érvényes utazásra.

Az első félhónapra váltott félhavi bérlet a tárgyhónap 4-én 0:00 órától 20-án 24:00 óráig, a második félhónapra váltott félhavi bérlet pedig 19-én 0:00 órától a következő hónap 5-én 24:00 óráig érvényes. 

A 30 napos bérlet az érvényesség első napját követő hónap azonos napját megelőző nap 24:00 órájáig érvényes.

Kocsiosztály

A bérlet 1. vagy 2. kocsiosztályra váltható. Ha a 2. kocsiosztályra érvényes bérlettel rendelkező utas esetenként kíván 1. kocsiosztályon utazni, a 2-1 teljes árú kocsiosztály-különbözetet kell megfizetnie, melyet a bérlet teljes útvonalára, vagy útvonalának egy részére is meg lehet váltani.

Felhasználás

A bérlet személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal, tanulóbérlet esetében diákigazolvánnyal együtt érvényes utazásra. A bérletre a tulajdonos igazolványának számát (az igazolvány betűjelét és számát) a jegy felhasználójának vagy a munkáltatónak a jegy érvényesítése (illetőleg az utazás megkezdése) előtt rá kell írnia. 

Bérlettel a közbenső állomáson a fel- és leszállás megengedett.

A megváltott bérletjegyet az utasnak utazása befejezéséig – a vasútállomás elhagyásáig – meg kell őriznie, és az ellenőrzésre jogosult részére fel kell mutatnia. 

Általános visszatérítési feltételek

Visszatérítési igény esetén a még fel nem használt havibérletet, valamint az első félhónapra érvényes félhavi bérletet a teljes visszatérítéshez az érvényesség hónapjának 5. napjáig, a hónap második felére érvényes félhavi bérletet pedig a hónap 20. napjáig kell benyújtani. Ez esetben a vasúti társaság a bérlet teljes árából a félhavi bérlet árát levonja és a fennmaradó összeget visszatéríti. 

A 30 napos bérletet az érvényesség első napja előtt 24:00 óráig kell benyújtani. Ha a 30 napos bérletet az utas az érvényesség első napját követő 14. nap 24:00 óráig benyújtja, a vasúti társaság a bérlet teljes árából levonja a félhavi bérlet árát és a fennmaradó összeget visszatéríti. 

A tanulóbérlet árát a vasúti társaság csak a jegy érvényességének kezdete előtt téríti vissza.

A visszatérítési igény benyújtásának időpontját a postai úton megküldött igény esetén a postabélyegzés kelte, személyes pénztárban történő benyújtás esetén az átvétel napja, az elektronikus úton történő kérelem esetén a küldés időpontja határozza meg.

Visszatérítés, kártérítés további feltételei (Díjszabás 1.1.15., 1.1.16. pontja)

Dolgozó bérlet

Munkába járáshoz, egyéb rendszeres utazáshoz ajánljuk havi, - 30 napos, - és félhavi bérleteinket. A bérletek ára az utazási távolságnak megfelelően változik, a mindenkor érvényben lévő díjtábla az alábbi linken tekinthető meg.

A bérletek érvényességéről, igénybevételi feltételeiről az alábbi díjszabási kivonatban tájékozódhat.

Havi, - félhavi- és 30 napos bérlet felhasználási feltételei (Díjszabás 3. pont)

A munkába járásra szolgáló bérleteknél a munkáltató által fizetendő költségtérítésről a 39/2010. (II.26.) Korm.rendelet rendelkezik.

 

InterCity bérlet

Intercity bérlettel a GYSEV Zrt. teljes hálózatán

Az InterCity bérlet 2021. július 1-jétől már a Sopron-Győr között közlekedő InterCity vonatokra is váltható!   

Tartama: korlátlan utazás kedvezményes áron a GYSEV Zrt. teljes hálózatán - Sopron - Győr, Szombathely - Győr és Szombathely-Szentgotthárd között - közlekedő menetrend szerinti InterCity vonatokon, 2. kocsiosztályon, az utazás előtti pót- és helyjegyváltás gondja nélkül.

Ára: 2520 Ft (1 fő részére, egyéb kedvezménnyel össze nem vonható. Az ár az áfát tartalmazza). 

Igénybevételi feltételek:

  • kizárólag vasúti bérlettel (dolgozói, tanulói) együtt érvényes;
  • havi és 30 napos bérletként váltható, érvényes a vasúti bérlet viszonylatán belül, és annak érvénytartamával megegyezik;
  • a bérlettel együtt vagy külön is megvásárolható, azonban csak a bérlettel együtt használható;
  • visszatérítése a Díjszabásban foglalt, bérletekre vonatkozó feltételek szerint.

Az InterCity bérlet kiadását 2021. július 1-jétől bármely szolgáltatónál vásárolt vasúti bérlethez biztosítjuk!

Helyfoglalás: az érintett InterCity vonatokon a szabad helyek elfoglalhatók.

Az előzetes helyfoglalás nem kötelező, azonban ajánlott.

  • telefonon: 06 99 /577 212 (pénztári nyitvatartási időben), lefoglalt helyadatokról visszaigazoló SMS üzenet érkezik;
  • személyesen: bármely GYSEV jegypénztárban, annak nyitvatartási idejében.

Bérletváltás: bármely GYSEV jegypénztárban.

Váltson Ön is InterCity bérletet, utazzon kényelmesen, élvezze a bérlet nyújtotta előnyöket!

A Győr-Sopron illetve a Győr-Répcelak-Szombathely vasútvonalon közlekedő vonatok az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

8. vonal Győr-Sopron

16. vonal Hegyeshalom-Csorna-Szombathely

Kombinált bérlet 
Munkába kombinált bérlettel!
Munkába kombinált bérlettel!

Nádasd - Körmend - Szombathely útvonalon érvényes bérletet az adott viszonylaton kedvezményes áron veheti igénybe a vasút és a helyközi-, valamint a helyi autóbusz járatok összehangolt, menetrend szerinti szolgáltatásait.

 

Püspökmolnári - Szombathely útvonalon utazzon kényelmesen, kedvezményes áron a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. menetrend szerinti járatain.
 

Zalaegerszeg - Körmend - Haris - Szentgotthárd útvonalon utazzon egy bérlettel, kedvezményes áron a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. menetrend szerinti járatain.


Tanuló bérlet (nappali és esti tagozatosok részére, fogyatékkal élők részére)

Iskolába járáshoz, tanulmányi célú utazásokhoz kedvezményes havi, - 30 napos és félhavi bérletek válthatók nappali és esti tagozatos tanulók (diákok, hallgatók), óvodás valamint a fogyatékkal élő és tartósan beteg személyek részére. A kedvezményes tanulóbérletek ára az utazási távolságtól függően változik.

Havi, - 30 napos és félhavi tanuló bérletárak 2. és 1. kocsi osztályon

A kedvezményes tanulóbérletek érvényességéről, igénybevételi feltételeiről az alábbi díjszabási kivonatban tájékozódhat.

Tanuló havi, - és félhavi bérlet és 30 napos tanuló bérlet felhasználási feltételei (Díjszabás 5.2. pont)

Kedvezményes havi, - félhavi- és 30 napos bérlet fogyatékkal élők és tartósan beteg személyek utazási kedvezménye, igénybevételi feltételek (Díjszabás 2.4. pont)

Kedvezményes kerékpár, élőállat viteldíj, bérletárak

Kerékpár és élőállat viteldíj, poggyász
Utazzon vonaton kerékpárral!
Utazzon vonaton kerékpárral!

Vonaton történő kerékpárszállítás, valamint kutya szállítása esetén is igénybe vehető kedvezményes havi, - és 30 napos bérlet, melynek viteldíját az alábbi, mindenkor érvényben lévő díjtáblában tekintheti meg.

Kerékpár, élőállat, és kutya szállítására vonatkozó általános feltételeket az alábbi, hatályos díjszabási kivonat tartalmazza.(Díjszabás 8., 9. pont)

Kerékpár, élőállat, kutya szállítás (vakvezető, fogyatékkal élőket segítő és rendőrségi kutya) általános feltételei (Díjszabás 8.3., 8.4. pont)


Gyorsvonati felárbérlet

Gyorsvonati felárbérlet, valamint kedvezményes gyorsvonati felárbérlet (6 év alatti és a 65 év feletti személyek részére) váltható a gyorsvonatot rendszeresen igénybe vevő utasok számára.

A gyorsvonati felárbérlet a belföldi gyorsvonati pótjegy-köteles vonatokon mentesíti tulajdonosát a gyorsvonati pótjegy megváltása alól. A gyorsvonati felárbérletek érvénytartama a 30 napos bérlet érvénytartamával megegyezik.

A gyorsvonati havi felárbérlet díja 6 000 Ft, a kedvezményes gyorsvonati havi felárbérlet ára 1 500 Ft.

A kedvezményes gyorsvonati felárbérletet utazás előtt oly módon kell érvényesíteni, hogy a 65 éven felüli utas a személyazonosításra alkalmas igazolványa számát, míg a 6 éven aluli utasnak a nevét kell bejegyezni. A gyorsvonati felárbérletet – a felhasználó egyéb kedvezményétől függően – a bérletekkel, illetve a Tanuló bérletekkel megegyező módon kell érvényesíteni.

Jegyvizsgálatkor a kedvezményes gyorsvonati felárbérlet érvényessége mellett az utas kedvezményes gyorsvonati felárbérlet váltására való jogosultsága is ellenőrizésre kerül. Az érvénytelen (pl. lejárt érvénytartamú) kedvezményes gyorsvonati felárbérlettel utazóval szemben – ha egyébként jogosult volt a kedvezményes gyorsvonati felárbérlet váltására – az elégtelen menetjegyre vonatkozó szabályokat, míg a megfelelő jogosultság ellenére kedvezményes gyorsvonati felárbérletet használó utassal szemben a jogtalan használat szabályait kell alkalmazni.

Útmegszakítás lehetséges, a kedvezményes gyorsvonati felárbérletet útmegszakítás esetén nem kell igazoltatni.

A kedvezményes gyorsvonati felárbérlet és a gyorsvonati felárbérlet az érvényesség kezdete után nem téríthető vissza.

A felárbérlet érvényben levő felhasználási- és igénybevételi feltételekről az alábbi hatályos kivonatban tájékozódhat.

Gyorsvonati felárbérlet igénybevételi feltételei (Díjszabás 7.4.5. pont)