Violeta Bulc közlekedésért felelős uniós biztos nyitotta meg az RFC 11 – Amber (Borostyán) Árufuvarozási Folyosót

Amber RFC megnyitó, Koper

Koper (Szlovénia), 2019.09.18.

Hivatalosan is megnyitották az RFC11 – Amber (Borostyán) Árufuvarozási Folyosót. Szeptember 18-án, a szlovén kikötőváros, Koper Prétori Palotájában tartott nyitórendezvényen Violeta Bulc, az Európai Bitottság közlekedésért felelős biztosa gratulált a vasúti korridor létrehozásában részt vevőknek, és hangsúlyozta a folyosó jelentőségét a közép-kelet-európai nemzetközi áruszállítás fejlődésében.

Violeta Bulc nyitóbeszédében kiemelte, az árufuvarozási folyosók a transzeurópai közlekedési hálózatban (TEN-T) fontos szerepet töltenek be, annak alapvető alkotóelemei. Hangsúlyozta továbbá, hogy a vasúti áruszállítás hozzájárul az európai Közlekedési Fehér Könyv központi céljainak eléréséhez. Egyben arra biztatta az Amber árufuvarozási folyosó tagjait, hogy folytassák az ügyfelekkel és a terminálokkal megkezdett szoros együttműködést a többi közlekedési ágazattal való jó kapcsolat biztosítása érdekében. Violeta Bulc bejelentette, hogy a vasút a soron következő, 2021-2027-ig tartó uniós költségvetési időszakban továbbra is központi szerepet fog betölteni.

Ezt követően az Európai Bizottság részéről Keir Fitch, a Közlekedési Főigazgatóság vasúti átjárhatóságért felelős osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a vasutat vonzóbbá és versenyképesebbé kell tenni, és hozzátette, hogy az Amber Árufuvarozási Folyosó a versenyképes európai vasúti árufuvarozási hálózat részét képezi.

A minisztériumok részéről Nina Mauhler, szlovén közlekedési államtitkár és Mosóczi László, magyar közlekedési államtitkár köszöntötték a jelenlévőket. Mindketten biztosították a tagokat arról, hogy a korridorban résztvevő országok elkötelezettek az Amber Árufuvarozási Korridor mellett, és hangsúlyozták, hogy ez az első európai uniós árufuvarozási folyosó, amely tagállami kezdeményezésre jött létre.

Köszöntő beszédet mondott még Matjaž Kranjc, a szlovén vasúti pályahálózat-működtető SŽ-I igazgatója és a rendezvény házigazdája, valamint Dimitrij Zadel, a koperi kikötő ügyvezető testületének elnöke.

A GYSEV Zrt. aktív szerepet vállalt és vállal a folyosó létrehozásában és tevékenységében. Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója, részt vett a folyosó tagjainak kerekasztal beszélgetésében, melynek tagjai voltak még: Juraj Tkáč, a szlovák vasútvállalat, ŽSR ügyvezetője, Franc Klobučar, a szlovén vasút, SŽ-I igazgatóhelyettese, Sárvári Piroska, a MÁV üzemeltetési főigazgatója, Pósalaki László, a VPE Kft. Pályahálózat-kapacitás Gazdálkodási Osztályának vezetője és Jarosław Majchrzak, a lengyel pályavasút, PLK fejlesztési igazgatóhelyettese. Kövesdi Szilárd hangsúlyozta, hogy az Amber Árufuvarozási Folyosó stratégiai szerepet tölt be a GYSEV észak-déli irányú vasúti árufuvarozásában, és kiemelte az elmúlt években végzett beruházásokat – többek között a GYSEV észak-dél vasútvonalainak villamosítását – illetve azokat a fejlesztéseket, melyeket a következő években tervez a vasútvállalat, s melyek fokozzák a vasúti áruszállítás hatékonyságát, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a vasút nagyobb szerepet vállaljon az árufuvarozásban a közúttal szemben. A kerekasztal résztvevői kifejezték akaratukat az Amber árufuvarozási folyosó keretében zajló, jelenleg is szoros együttműködés folytatására.

A GYSEV részéről Mosóczi Andrea, a korridor ügyvivő testületének elnöke, bemutatójában felvázolta, hogy a folyosó lengyel, szlovák, magyar és szlovén tagjai mely lépéseket tették meg ahhoz, hogy létrehozzák az Amber Árufuvarozási Folyosót. Bemutatta a jelenlévőknek a folyosó promóciós videóját is, melyet első alkalommal játszottak le a nyitórendezvényen (a videó megtekinthető a folyosó weboldalán és Youtube-on is).

A folyosó vasútvállalati tanácsadó csoportjai és termináljai, a Metrans Szlovákia, a koperi kikötő, a budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt., a PKP Cargo és a DB Cargo Europe felszólalói bemutatták, milyen sokrétű a korridorban érdekeltek, ügyfelek és partnerek köre. Prezentációikban betekintést adtak számos olyan fontos aspektusba, amelyek a folyosó jövőbeni fejlődése szempontjából lényegesek lesznek.

A nyitórendezvény moderátora a GYSEV részéről Dr. Gerhard Troche, az Amber Árufuvarozási Folyosó ügyvezető igazgatója volt. Az igazgató megköszönte a résztvevőknek, vendégeknek és kollégáknak a folyosó sikeres létrehozásában való segítségüket. Beszédét azzal zárta, hogy a folyosó megalakítása során kialakult pozitív együttműködés jó alapot jelent a folyosó jövőbeli fejlődéséhez.

Az Amber (Borostyán) Árufuvarozási Folyosóról további információk olvashatók a folyosó weboldalán: rfc-amber.eu.