Ismét megindul a személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között

December 10-től ismét megindul a személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között. Az üzemeltető GYSEV Zrt. hétfőtől szombatig öt, vasárnaponként négy vonatpárt közlekedtet, melyek többsége a Hegyeshalom – Rajka – Pozsony Ligetfalu (Bratislava-Petržalka) vonalon jár majd. Ezzel 2009 után lesz ismét rendszeres közvetlen személyvonati összeköttetés a szigetközi települések és a szlovák főváros között.

A decemberi menetrendváltástól ismét lehetőség lesz vonattal utazni Hegyeshalom, Rajka és Pozsony között. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a szlovák közlekedési tárca, a Szlovák Állami Vasúttársaság, valamint a GYSEV Zrt. megállapodása alapján hétfőtől szombatig öt, vasárnaponként pedig négy vonatpár közlekedik majd. A vonatok többségét a reggeli és délutáni csúcsidőszakban indítja a vasúttársaság annak érdekében, hogy megfeleljen a munkába, iskolába járó utasok igényeinek.

A vonatok mindegyike személyvonat lesz, azaz a járatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A helyi forgalom mellett a vonatok kiváló lehetőséget nyújtanak távolabbi viszonylatok összekötésére is, mivel a vasúttársaság Hegyeshalom állomáson biztosítja a közvetlen átszállási lehetőséget Budapest, Győr és Csorna irányába is.

Hosszú tárgyalássorozat eredménye, hogy ismét megindulhat a személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között. Vasúttársaságunknak komoly tapasztalata van a határon átnyúló forgalmak lebonyolításában. Örömömre szolgál, hogy újabb határmenti térségben nyújthatunk versenyképes alternatívát az egyéni közlekedéssel szemben” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Az új viszonylaton a nemzetközi díjszabásnál kedvezőbb áron vásárolhatók meg a menetjegyek és a bérletek, a gyermekek és a 26 év alatti fiatalok pedig további kedvezményben részesülnek. Az új járatokra Rusovce és Petržalka között a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) jegyei és bérletei is érvényesek.

Az újraindított személyvonati összeköttetéssel a jelenlegi kettőről háromra emelkedik az olyan magyar-szlovák vasúti határátkelők száma, ahol a teherforgalom mellett rendszeres személyszállítás is zajlik.