Egy forintos, jelképes összegért adja bérbe a GYSEV a harkai állomásépületet

harkai_allomasepulet_kulso_kep.jpg

Jelképes összegért lehet bérbe venni egy vasúttörténeti jelentőségű állomásépületet Sopron mellett: a GYSEV Zrt. egy forintos havi díjért keres bérlőt a több mint 150 éves harkai állomás épületére.

A Soprontól 6 km-re található harkai vasútállomáson a személyforgalom 2012 decembere óta szünetel, azóta az állomásépület sem funkcionál.

A GYSEV Zrt., mint az ingatlan vagyonműködtetője úgy döntött: meghirdeti a Sopron külterületi ingatlanból a 307 m2-es állomásépület, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó, 1.000 m2-es földterület bérbeadását 1, azaz egy forint havi bérleti díjért. Az ingatlan helyrajzi száma 0424/2, hivatalos elnevezése „kivett közforgalmú vasút és torony, rét és szántó”, a teljes területe több mint 86 ezer négyzetméter.

harkai_allomasepulet_helyszinrajz.jpg

A jelképes bérleti díjért cserébe a bérlőnek a szerződés alapján vállalnia kell, hogy a jelenleg veszélyes műszaki állapotban lévő épületet megfelelő állapotba hozza, majd ezt követően a bérleti időszak alatt folyamatosan karbantartja.

A harkai vasútállomás épületét a GYSEV Zrt. tervei szerint 15 évre lehet bérbe venni, ez idő alatt a szerződő felek nem jogosultak a bérleti szerződés egyoldalú felmondására. 

Az ingatlan az épülő M85-ös gyorsforgalmú út közelében, a kópházi határátkelő szomszédságában helyezkedik el, megközelítése a Harkát Kópházával összekötő közútról lehetséges.

Bérbevételi szándék esetén a vasúttársaság az épület műszaki dokumentációját rendelkezésre bocsátja és a hasznosításhoz szükséges további adatokról, előírásokról tájékoztatást ad.

Az országos településrendezési és építési követelmény rendelkezése alapján a közlekedési területen fekvő épületnek a közlekedést kiszolgáló, kereskedelmi, szolgáltató, és szállás jellegű hasznosítása is lehetséges.

A harkai állomásépület

Az épület 1861-ben készült, majd 1910-ben bővítették a második emeleti épületrésszel. A 307 négyzetméteres ingatlan csak részben rendelkezik közművekkel. Ivóvíz a szomszédos ingatlanokon keresztül húzódó vezetéken biztosított, ennek állapota azonban elavult. Villamos energia ellátása szintén megoldott, azonban a tervezett funkció függvényében bővítése szükséges lehet.

Az ingatlan nem rendelkezik csatornával és gáz csatlakozással, a padlásfödém a beázások miatt beszakadt.

A különleges bérleti lehetőségről bővebb információk a vasúttársaság weboldalán a linkre kattintva találhatók.