A német tengerpartig bővül a Kelet/kelet-mediterrán vasúti árufuvarozási folyosó (RFC7)

RFC7_térkép

A német vasúti pályahálózat-működtető DB Netz AG 2018 júniusában csatlakozik a Kelet/kelet-mediterrán európai vasúti árufuvarozási folyosóhoz (RFC7). A bővülés eredményeképp a folyosó az Égei- és a Fekete-tengertől egészen az északi-tengeri, illetve balti-tengeri német kikötővárosokig – Bremerhaven, Wilhelmshaven, Hamburg és Rostock – húzódik majd. A 2019-es menetrendi évben az RFC7 kapacitástartalék formájában biztosít majd összehangolt menetvonalakat Németország területén, míg egy évvel később foglalhatók lesznek előre megrendelt, ún. katalógusmenetvonalak is. Az infrastruktúra-kapacitást kérelmező ügyfelek igényeiért a folyosó működését összefogó egyablakos ügyintézői rendszer (Corridor One-Stop Shop – C-OSS) felel majd.

A kibővített RFC7 árufuvarozási folyosó immár nyolc országot köt össze egymással, ezek: Németország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország; fő csomópontjai pedig a Wilhelmshaven/Bremerhaven/Hamburg/Rostock–Drezda–Prága–Bécs/Pozsony–Budapest–Vidin–Szófia–Thesszaloniki–Athén–Pátra,valamint a Budapest–Bukarest–Konstanca és Szófia–Plovdiv–Svilengrad tengelyen találhatók. A kontinens belsejét elhagyva a folyosó több tengeri kikötővárosba torkollik. Az RFC7 működését támogató intézményi hátteret a folyosót létrehozó kilenc vasúti pályahálózat-működtető és egy kapacitáselosztó szervezet alkotja, emellett a folyosó célja, hogy megbízható, magas minőségű és versenyképes árufuvarozási szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek az immár több mint 9000 km-es útvonalán.

RFC7_térkép

Azegyablakos ügyintézési rendszer (C-OSS) elérhetősége, a korridor interaktív térképe, a katalógusmenetvonalak és kapacitástartalékok illetvea kapcsolódó információs dokumentumok, a tervezett ideiglenes kapacitáskorlátozások listája és további információk a korridor hivatalos oldalán olvashatók: http://www.rfc7.eu/.

A vasúti árufuvarozási folyosókról általános információk találhatók a Rail Net Europe szervezet weboldalán: http://www.rne.eu/rail-freight-corridors/.