GreMo Pannonia

GreMo Pannonia

Határon átnyúló mobilitas - GreMo Pannonia

A „Határon átnyúló Mobilitás Burgenland – Nyugat-Magyarország” („GreMoPannonia”) közös, határon átnyúló projektben a Burgenlandi Tartományi Kormányzat a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttal, a Keleti Régió Közlekedési Szövetséggel (VOR), az ÖBB Postbusszal és az ÖBB Személyszállítási Rt.-vel működik közre az EU Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország – Ausztria 2007-2013 „creating the future” programjában. Az EU által támogatott ETZ-Program (Európai Térségi Együttműködés) segíti a határon átnyúló együttműködéseket az osztrák-magyar határtérségében. A program célja a határon átnyúló gazdasági, szociokulturális és ökológiai kapcsolatok élénkítése az osztrák-magyar határ mentén annak érdekében, hogy a regionális versenyképesség növekedjen és a regionális egyenlőtlenségek csökkenjenek.

A projekt átfogó intézkedési csomagot irányoz elő a Burgenland / Nyugat-Magyarország terület ökomobilitásának és regionális elérhetőségének javítására.

Acronym: GreMo Pannonia 2008-2011

Időtartam: 04. 2008 - 12. 2012

Összköltség: 3.218.270 €

ERFA: 2.735.530 €

Vezető partner:

Amt der Burgenländischen Landesregierung

Projektpartnerek:

Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) Gesellschaft m.b.H.

ÖBB-Postbus GmbH

A projekt céljai:

A projekt egy átfogó intézkedéscsomagot céloz meg az öko-mobilitás és a regionális elérhetőség javítása érdekében Burgenland és Nyugat - Magyarország térségben:

 • Mobilitási központok - mint közösségi- és kerékpáros közlekedést koordináló helyek - hálózatának kiépítése, burgenlandi és nyugat-magyarországi székhelyekkel
 • Határon átnyúló közlekedési szövetség létrehozásának vizsgálata
 • A határon átnyúló mobilitás és elérhetőség javítása a peremvidékek jobb bekapcsolásával, a határrégió kelet-nyugat és észak-déli irányú összeköttetésének javításával
 • Határon átnyúló közösségi közlekedési információs rendszer megvalósítása, valamint folyamatos fejlesztése
 • A határon átnyúló kerékpáros közlekedési hálózat és közösségi közlekedési kapcsolatok fejlesztése
 • A régión belüli regionális elérhetőség és a mobilitás javítása
 • A regionális központok elérhetőségi minőségének a javítása  
 • Klímabarát mobilitás támogatása határon átnyúló kezdeményezésekkel, valamint a járművek innovatív információs technológiákkal és környezetbarát hajtóművekkel való  felszerelése, ellátása

 Cél az információ, a koordináció és a nyilvánosság területén a határon átnyúló együttműködés intenzívebbé tétele és optimalizálása.

 A projekt következő célcsoportjai definiálhatóak:

 • Ingázók, akik munkába-, iskolába járás céljából használják a tömegközlekedési eszközöket. Ezen rétegek számára hatékonyabb összeköttetések, jobb információs rendszerek és innovatív technológiák segítségével az olcsóbb és környezetkímélő közlekedési lehetőségek megteremtése.
 • A Bécs-Pozsony-Fertő tó régióba érkező turisták. A turisztikai és tömegközlekedési szolgáltatók együttműködve, célzott infomációkkal és tanácsokkal hívják fel a régió vonzó kínálatára, valamint a kapcsolt szolgáltatásaira (ÖBB, Fertő tó kártya) a figyelmet.
 • Hátrányos helyzetű személyek (idősek, fogyatékosok, gyerekek, nők) akik saját gépjárművel nem rendelkeznek. A tervezett intézkedésekkel a közösségi közlekedéshez való hozzáférésük, így az ő esélyegyenlőségük javulhat.
 • Községekben, közintézményekben, üzemekben, iskolákban stb. tudatos közlekedési stratégiát, menedzsmentet kell megvalósítani, ezáltal is csökkentve a közlekedés CO2 kibocsátását hozzájárulva a klímaváltozás ellen.
 • Összességében a fenntartható közlekedési megoldásokat kell a motorizált egyéni közlekedéssel szemben vonzóbbá tenni és intermodális megoldásokkal a közlekedési rendszert hatékonyabbá alakítani.

Várható eredmények:

Egy határon átnyúló hálózat megteremti az információcsere és együttműködés alapjait. 

Az együttműködés által megteremtődik egy egységesített tájékoztatás a közösségi közlekedési ajánlatokról a régió lakói és vendégei számára. Másrészről ez a hálózat a nemzeti sajátosságok figyelembe vételével alapját képezheti új, szükséglet/igény alapú közösségi közlekedési projektek tervezésének és megvalósításának.

Cél a határon átnyúló közösségi közlekedési ajánlatok optimalizálásával a polgárok és az ide látogató vendégek önálló mobilitásának és a regionális elérhetőségnek a növelése. Ez lényegesen hozzájárul a régiótudat fejlesztéséhez és erősítéséhez.

 A projekt lényeges, kézzelfogható eredményei:

 • Mobilitásközpontok, mint ügyféltájékoztató-helyek Eisenstadtban és Sopronban a vasútállomáson a közösségi közlekedéssel, a kerékpáros közlekedéssel, és mobilitás-alternatívákkal kapcsolatos kérdésekben.
 • Határon átnyúló, többnyelvű internet alapú menetrendi felvilágosítás.
 • Utastájékoztató rendszerek az állomásokon és a fontosabb tömegközlekedési csomópontokban.
 • Pilotprojektek/Kísérleti projektek igényszabályozta közösségi közlekedési rendszerekhez, csatlakozva az ütemes közösségi közlekedési csomópontokhoz.
 • Határon átnyúló kerékpáros közlekedési masterplan (átfogó terv) és határon átnyúló kerékpáros közlekedési koncepció.
 • Határon átnyúló kerékpár-kölcsönzési rendszer.
 • A határtérségben a kistérségi elérhetőség javítása érdekében hasznosítási koncepció.

http://www.b-mobil.info/hu/projektek/gremo-pannonia

Utastájékoztató
Utastájékoztató
Utastájékoztató
Utastájékoztató
Utastájékoztató
Utastájékoztató
Utastájékoztató
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ
Mobilitási Központ

Az alábbiakban a projektben elkészített különböző közösségi közlekedéssel, a közlekedésfejlesztéssel a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tanulmányok  kerültek összefoglalásra.

A Mobilitási Központokban minden, a közösségi közlekedést érintő kérdésre és alternatív közlekedési módozatokkal kapcsolatos kérdésekre választ kapunk. Egyénileg utazók, de óvodás és iskolás csoportok vagy nyugdíjas egyesületek is tájékozódhatnak akár a helyszínen, telefonon vagy e-mailben. A Mobilitási Központok információs és koordinációs kapocsként is működnek azzal, hogy összekapcsolja a településeket, vállalatokat, intézményeket az önkormányzatokkal és közlekedési vállalatokkal.

A soproni Mobilitási Központban nem csak nemzetközi vasúti jegyek vásárlása lehetséges, hanem a buszt vagy a vasutat érintő valamennyi (mobilitással) kapcsolatos kérdésre is kompetens választ kapnak az érdeklődők, magyarul és németül egyaránt. A szolgáltatások körét az is bővíti, hogy a burgenlandi Mobilitási Központhoz hasonlóan itt is megtalálhatóak a környék látnivalóit bemutató turisztikai prospektusok, térképek.

Sopron Állomás – Mobilitás Központ

Cím: H-9400 Sopron, Állomás u. 2.

Belföldi és nemzetközi információ nyitva tartása:

 • Hétfőtől - péntekig: 5:35-19:00
 • Szombaton: 6:00-14:15
 • Vasárnap és munkaszüneti napokon: zárva

Belföldi információs telefon: 99/577-212

Nemzetközi jegypénztár nyitva tartása:

 • Hétfőtől - péntekig: 5:35-19:00
 • Szombaton: 6:00-14:15
 • Vasárnap és munkaszüneti napokon: zárva

Nemzetközi információs telefon: 99/577-156

Webáruházunkban elfogadott bankkártyatípusok: