Picture
EU kohéziós alap - Befektetés a jövőbe - Magyarország Kormánya, Európai Unió, Széchenyi 2020

Projekt száma: IKOP-2.1.0-15-2016-00007

Kedvezményezett neve: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

A projekt előkészítési szakaszának sikeres lezárását és a Mosonszolnok – Csorna – Porpác vonalszakasz villamosítását követően 2015. év végén indultak meg a Szombathely – Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítésének kiviteli tervezési munkái. A kivitelezés 2016 tavaszán kezdődött és 2016. november 25-én fejeződött be.

A beruházás keretében a GYSEV üzemeltetésében lévő 17. számú (Szombathely–Zalaszentiván) vasútvonal villamosítása és a vonalon a villamosításhoz szükséges vasúti pályamunkák, biztosítóberendezési átalakítások valósultak meg. A legszükségesebb pontokon kitérőcserékre és az útátjárók megújítására került sor, több helyszínen - összesen mintegy 3 kilométer hosszan - a teljes vasúti pálya is megújult. A villamosításon kívül az utazóközönség által leginkább érezhető változás, hogy a vasútvonal négy állomásán és öt megállóhelyén új, 55 cm magas, akadálymentesített utasperonok létesültek, megújultak az utasforgalmi területek, peronok térvilágítási rendszere, valamint ahol szükséges volt, új kerékpártárolók is létesültek. Ezzel párhuzamosan egy kapcsolódó uniós fejlesztés keretében kiépült a vonal központi forgalomirányítási rendszere is. A kivitelezési munkák sikeres lezárását követően lehetővé vált a Sopron, Bécs és Pozsony felől érkező, Hodoson át az adriai kikötők irányába közlekedő vonatok mozdonycsere nélküli, csak villamos mozdonyokkal történő közlekedése.

A projekt fizikai befejezésének napja 2017. június 30.

A projekt összköltsége 13 852 916 462 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az EU Kohéziós Alapjának támogatásával valósult meg.