Picture
EU kohéziós alap - Befektetés a jövőbe - Magyarország Kormánya, Európai Unió, Széchenyi 2020

A GYSEV 2009 szeptemberében kezdett bele a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésének helyszíni munkálataiba. Nem kis vállalkozásról – összesen 110 kilométernyi hosszúságú vasútpálya felújításáról van szó!

A projekt összköltsége 49,8 milliárd forint, amelyből 85%, mintegy 42,3 milliárd az Európai Unió támogatása. Ez az első olyan vasúti projekt a 2007–2013 közötti időszakra az egész Unión belül, amelyet az Európai Unió támogatásra érdemesnek ítélt, és jóváhagyott – nyugodtan nevezhetjük tehát „történelmi jelentőségűnek” mind a nagy múltú GYSEV, mind a régió valamennyi lakója szempontjából.

Ez az EU által támogatott, környezetbarát vasútfejlesztés segíti Magyarország és az Unió gazdasági kapcsolatainak élénkülését, ami a magyar gazdaság fejlődésének is fontos előfeltétele.

Könnyű belátni: az Új Széchenyi Terv keretében támogatott projekt révén javul a régió elérhetősége, költséghatékony válasz adható az utazóközönség és az áruszállítás igényeire. Erősödhetnek a regionális és a határon túli kapcsolatok, új fejlődési potenciálhoz jut a turizmus, de a régió gazdaságának többi szektora is, és a vasútfejlesztéssel új munkahelyek teremtődhetnek.

Mit jelent ez a fejlesztés a vonal mentén fekvő településeknek, az érintett városoknak? Elsősorban is jelentősen csökkent menetidőt, gyorsabb utazást! De nemcsak időnyereséget, hanem jobb, kényelmesebb, biztonságosabb közlekedést, kényelmesebb fel- és leszállást, barátságosabb állomásépületeket is. Új, korszerű motorvonatokat, csendesebben közlekedő szerelvényeket. 3 vasúti hidat, egy közúti, két gyalogos-kerékpáros hidat és három gyalogos–kerékpáros aluljárót a csatlakozó útszakaszokkal. Szombathely–Szentgotthárd között villamos felsővezeték kiépítését és a kevéssé környezetbarát dízelvontatás megszűntét.

Ezzel a fejlesztési projekttel az évszázados múltra visszatekintő GYSEV nagy lépést tesz most. Olyat, amelynek révén megbízható, korszerű közlekedési infrastruktúrán kényelmes és költséghatékony szolgáltatást nyújtó partnerséget kínálhatunk a régió önkormányzatainak, vállalkozásainak és minden egyes lakójának.

Kedves Látogató, ha arra jár – figyelje napról napra, hogyan épül egy korszerű, utasbarát, európai vasút, megfogadva Petőfi Sándor bíztatását: „Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok, csináljatok”

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg

Projekt neve: Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése projekt
Projekt száma: KÖZOP-2.3.0-07-2008-0002
Kivitelezési projektszám: KÖZOP-2.1.0-07-2008-0002
Kedvezményezett neve és elérhetősége: Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. 9400 Sopron, Mátyás király út 19.
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.
cím: 1012 Budapest, Vérmező út 4. 1539 Budapest, Pf.: 654
központi telefonszám: 06 /1/ 8834-900, ügyfélszolgálat: 06 /40/ 638-638
fax: 06 /1/ 8834-999, email: info [at] kiksz [dot] eu (info[at]kiksz[dot]eu), www.kiksz.eu