Picture
EU kohéziós alap - Befektetés a jövőbe - Magyarország Kormánya, Európai Unió, Széchenyi 2020

Projekt száma: KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0015

Kedvezményezett neve: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

Korszerűsítésre került a GYSEV Zrt. legrégebben üzemelő vontatási transzformátorállomása. A Sopron-Nyugat alállomás teljes körű felújításával emelkedett a transzformátorállomás teljesítménye és javult az üzembiztonság. Ez azért fontos, mert Szombathely és Győr felé is részben a Sopron-Nyugat alállomás biztosítja vasútvonalak áramellátását.

A transzformátorállomás korszerűsítésének kivitelezési munkálatai 2014 júniusában kezdődtek és 2015 nyarán fejeződtek be. A munkálatok során egy új, kapcsoló és irányítástechnikai berendezéseket magában foglaló, több mint 14 méter hosszú, 5 méter széles és 4 méter magas kezelő konténer készült, melynek tömege mintegy 13 tonna.

Az alállomás fő egységének számító, hazai gyártásban készült 120/25 kV-os transzformátor, melynek olajjal töltött tömege meghaladja a 31 tonnát, amelyből 14 tonnát nyom a vasmag a tekercsekkel, és mintegy 9,5 tonna a speciális olaj tömege.

A transzformátor alállomás kiemelt jelentőségét súlyponti elhelyezkedése adja: a Győr–Sopron, és a Sopron–Szombathely vonal energiaellátását is részben innen biztosítja a GYSEV Zrt.

A korszerűsítés műszaki tartalma

  • Meglévő 2 db 120/ 25 kV-os 12 MVA–es transzformátor leszerelése;
  • 2 db 120/25 kV-os 16 MVA vontatási transzformátor szállítása, beépítése, primer és szekunder bekötése, üzembe helyezése a szükséges mérések elvégzésével;
  • 2 db 120 kV-os betáplálási mező primer készülékeinek új berendezésekhez illesztése, a diagnosztikai mérések elvégzése a szükséges beállítások, beszabályozások elvégzésével;
  • Konténerbe szerelt 25 kV-os két gyűjtősínes kapcsolóberendezés létesítése, két betápláló, egy segédsín betápláló, három vonali és egy tartalék mezővel.
  • 3 db vonali kitápláló mező készülékeinek cseréje diszpozíciójuk módosításával.
  • A vontatási transzformátorállomás mindkét feszültségszintjéhez tartozóan új, korszerű, digitális működési elvű, szelektív, távmegfigyelésre alkalmas védelmi és irányítástechnikai berendezések telepítése, a Soproni FET-központba történő integrálásukkal.
  • Váltó- és egyenáramú segédüzemi berendezések és táplálásuk kialakítása;

A projekt fizikai befejezésének napja 2015. november 18.

A projekt összköltsége 1 370 267 547 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az EU Kohéziós Alapjának támogatásával valósult meg.