Picture
Creating the Future - Ausztria - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

A Nyugat-Magyarországon és Burgenlandban működő osztrák-magyar tulajdonú vasúttársaság a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. több mint 140 éve kezdte meg működését.

A kezdeti 85 km hosszúságú vasútvonalhoz képest jelentős előrelépés, hogy mára már több mint 430 km hosszúságú vasúthálózatot üzemeltet a vasúttársaság.

A GYSEV a különböző közlekedésbiztonságot javító infrastrukturális fejlesztések mellett az osztrák-magyar határtérségben közlekedők biztonságának fokozása érdekében vett részt az „A vasúti útátjárók biztonsági vizsgálata a burgenlandi és nyugat- magyarországi határon átnyúló vasútvonalakon” c. projektben.

A vasúti átjárók – főleg a sorompóval nem ellátottak – balesetveszélyes helyzetet jelenthetnek a közúton és a vasúton közlekedők számára. A határ menti területeken ráadásul a közúti közlekedés szabályainak bizonyos elemei eltérőek az egyes államok között. Éppen ezért ebben a régióban sajnos gyakrabban előfordul, hogy a járművezetők hiányzó hely,- ill. szabályismeretének végzetes következményei vannak. Azonban meggyőződésem, hogy a balesetek elkerülhetőek, és az ellenőrzés, az innováció valamint az információáramlás segítségével növelhető a biztonság. Az osztrák-magyar együttműködés egy olyan közös projektben nyilvánult meg, melynek az volt a célja, hogy a határtérségben fokozza a vasúti átjárókban közlekedők biztonságát.

A projekt keretében a szakemberek felülvizsgálták a magyar és az osztrák vonalakon található vasúti átjárókat. Az átjárókban közlekedők közlekedési szokásainak és az átjárókkal kapcsolatos véleményének megismerésével, valamint a két ország kapcsolódó előírásai és szabályai különbözőségeinek figyelembevételével dolgoztak ki különböző tájékoztató anyagokat, tudatformáló eszközöket.

Az alábbi linkre kattintva elérhető a projekt oldala:
http://www.gysev-fenysorompo.eu/

Picture
European Union, European Regional Development Fund