Projekt száma: KÖZOP-2.5.0-09-11-2012-0011
Kedvezményezett neve: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

Megvalósult a Kormányablakoknak helyet adó épületrészek kialakítása a soproni és a szombathelyi vasútállomáson a GYSEV Zrt. projektjének keretében.

A két állomáson a GYSEV Zrt., a Miniszterelnökség és a Kormányhivatalok együttműködésével valósultak meg a Kormányablakok. A GYSEV Zrt. Európai Unió által finanszírozott projekt keretében az állomásépületekben a Kormányablak funkciók ellátásához szükséges, megfelelő közművekkel, távközlési hálózati kapcsolattal ellátott, arculati elvárásoknak megfelelő helyiségeket alakított ki.

A soproni beruházás esetében 2014 áprilisban kezdődtek a munkálatok. A kivitelezési munkák keretében mintegy 330 m2 alapterületen korszerűsítették a meglévő épületvillamossági, épületgépészeti rendszereket. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat és mintegy 250 m2-en hőszigetelt, kerámia burkolat került a homlokzatra, ezáltal jelentősen javult az épület energiahatékonysága.

A 300 m2-es hasznos alapterületből 150 m2-en alakították ki a 8 munkaállomásnak helyet adó ügyfélteret, amely akadálymentesített, légkondicionált, baba-mama szobával és játszósarokkal felszerelt, „bizalmas-tárgyalóval” ellátott ügyfélszolgálati pont lesz. Az ügyféltérben elhelyezett utastájékoztató monitor folyamatosan frissülő menetrendi információkat közöl.

Szombathelyen 2014 márciusban kezdődött a kivitelezés. A belső bontások eredményeként 350 m2-nyi hasznos alapterület keletkezett, melyből 230 m2-en építették ki a 9 munkaállomásnak helyet adó leendő akadálymentesített, légkondicionált ügyfélteret. A munkák során továbbá korszerűsítették a meglévő épületvillamossági, épületgépészeti rendszereket. Az ügyféltéren kívül vizesblokk és „bizalmas-tárgyaló” is várja majd az ügyfeleket. Az ügyféltérben elhelyezett utastájékoztató monitor folyamatosan, valós idejű információkat szolgáltat majd a vonatok indulásáról és érkezéséről.

A Kormányablak megnyitásához szükséges technológiai bútorzat, és informatikai aktív eszközök, berendezések a Miniszterelnökség és a Kormányhivatal beszerzésének részeként valósultak meg. A munkák eredményeként az érintett vasútállomások felvételi épületeinek és az egységes kormányzati ügyfélszolgálati rendszer infrastruktúrájának fejlesztése valósult meg. A vasútállomásokon megnyitott Kormányablakok üzemeltetési feladatait a Kormányhivatalok látják el.

A projekt fizikai befejezésének napja 2015. augusztus 27.

A projekt összköltsége 220 000 000 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az EU Kohéziós Alapjának támogatásával valósult meg.