EU kohéziós alap - Befektetés a jövőbe - Magyarország Kormánya, Európai Unió, Széchenyi 2020

Projekt számok: KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0006 és IKOP-2.1.0-15-2016-00001

Kedvezményezett neve: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

A szakaszolt projekt keretén belül kétszintű integrált központi forgalomirányítási rendszer kialalítására került sor a GYSEV Zrt vasútvonalain. A megvalósítást követően a Csorna központi forgalom irányító (KÖFI) központ, valamint Szombathely KÖFI központ látja majd el a vasúttársaság 35 távvezérelt állomásának forgalomirányítását, a Sopronban megvalósult központi forgalom ellenőrző (KÖFE) központ feladata pedig a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása. A fejlesztésnek köszönhetően minden, GYSEV szolgáltatási területébe tartozó fővonali vasútállomás rendszerbe integrálása megvalósult.

A távvezérlés kiépítésének és központosításának komoly előnye, hogy a vasútvonalak átbocsátó képessége megnövekedett. Emellett leegyszerűsödött a forgalomirányítás, így csökkent a késések, valamint a vasúti közlekedés zavartatásának kockázata.

A fejlesztésnek köszönhetően a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, ill. a Győr-Sopron szakasz mellett központi forgalomirányítás valósult meg a Szombathely-Csorna-Rajka, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon is.

A projekt keretében összesen 30 darab vizuális utastájékoztató kijelzőt telepítettek a szakemberek a GYSEV vasútállomásaira, ezáltal tovább javult vasúttársaság által nyújtott személyszállítási szolgáltatás minősége.

A beruházásnak köszönhetően a GYSEV Zrt. teljes hálózatán hatékonyabbá vált a forgalomszervezés mind a személy, mind pedig a teherszállításnál.

A projekt tényleges fizikai befejezése 2017. május 15.

A projekt összköltsége 7 681 788 570 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt a KÖZOP és az IKOP forrásaival valósult meg.