Locsmánd-Büki fürdőtúra

Kőszegről Locsmándon át Bükre

Útvonal: 

„A” útvonal: Kőszeg vasútállomás – Rattersdorf – Mannersdorf – Klostermarienberg – Frankenau – Lutzmannsburg – Zsira – Szakony – Bük vasútállomás (– Bükfürdő)

Hossz: 37 km

„B” útvonal: Kőszeg vasútállomás – Horvátzsidány – Ólmod – Klostermarienberg – Frankenau – Lutzmannsburg – Zsira – Szakony – Bük vasútállomás (– Bükfürdő)

Hossz: 
34 - 37 km

A döntően kiépített kerékpárúton vezető túra a kőszegi vasútállomásról indul. Szombathelyről Kőszegre hétköznap óránként indulnak motorvonatok, így az indulás időpontját a túra teljesítésére szánt egyéni idő alapján választhatjuk meg.

  • Ha a műemlékekben igen gazdag, színes óváros felfedezésével kezdünk, majd az egykori határátkelő felé kerekezünk, akkor Rattersdorf és Mannersdorf érintésével érhető el Klostermarienberg.
Mannersdorf
Klostermarienberg

  • Ha az állomástól tovább haladva Horvátzsidány felé vesszük az irányt, akkor egy 6 km-es, emelkedőkkel is tarkított országúti szakaszon érjük el a települést, ahonnan kellemes, falusi összekötőút vezet a részben horvát nemzetiségű lakosságáról, valamint a szőlőhegyen álló barokk kápolnájáról híres Ólmodra. Innen a Klastromi út felé haladva egy erdei, murvás úton csatlakozhatunk a Klostermarienberg felé vezető aszfaltozott vándorútra.
Ólmod templom
Ólmod

A túra hátralévő részén egészen Bükig elkülönített bringaúton és mellékutakon haladhatunk.

A túra ezután Ausztriában folytatódik tovább, Klostermarienbergig, amelynek 18. században épült barokk stílusú katolikus temploma nyújt impozáns látványt.

A településről az osztrák B45 jelzésű utat követve, a gyümölcsöskertek mellett elhaladva érünk ki egy alacsonyabb forgalmú közútra, ahonnan 3 km megtétele után érkezünk Frankenauba. A település az előbb említett közutat keresztezve egy valamelyest hosszabb, alternatív kerékpárúton is elérhető, szintén a B45 jelzést követve. A vinotékáiról és élményfürdőjéről híres Lutzmannsburg (Locsmánd) településre a falvak mögött húzódó, szép vonalvezetésű kerékpárút vezet, külön leágazással Zsira felé.

Lutzmannsburg
Kastély

A túra további, 10 km-es magyarországi szakaszán még a lakott területeken is a közúttól elválasztott, jelzett kerékpárúton élvezhetjük a kerékpározás szabadságát. Zsira látványosságai közül említésre méltó a Rimanóczy-kastély. Az épület eredete nem ismert, ám az egykoron Esterházy Mária hercegnő által lakott, majd később kolostorként működő épület ma egy szociális otthonnak ad otthont.

Gyalóka pihenő
Szakony

Gyalókán az 1761-ben épült Keresztelő Szent János templom kertjében kellemes, padokkal és asztalokkal ellátott pihenőhely áll rendelkezésünkre. Szakony község érintésével érhető el a fürdőtúra végpontja, Bük, amelynek vasútállomása a sorompó előtt balra fordulva, gyógyfürdője pedig egyenesen továbbhaladva érhető el.

Árak Szombathelyről

Menetjegyek

Árak/fő (teljesárú)

Szombathely–Kőszeg

370 Ft

Bük–Szombathely

465 Ft

Szombathely–Kőszeg (kerékpárjegy)

235 Ft

Bük–Szombathely (kerékpárjegy)

235 Ft

Összesen:

1305 Ft

Figyelem! Kerékpár a vonatokon csak szabad kapacitás függvényében szállítható! Indulás előtt kérjük, tájékozódjon a részletes menetrendről, lehetőségekről, továbbá a kényelmes utazás érdekében, amennyiben van rá mód, kerékpáros utazását előre jelezze felénk a gysev [kukac] gysev.hu e-mail címen.

Nagyobb létszámú csoportok esetén – üzemi viszonyoktól függően – kerékpárszállító különkocsit tudunk biztosítani, amelynek igénylése kizárólag előzetes bejelentés alapján lehetséges (utazás előtt legalább 7 munkanappal).

Az árak tájékoztató jellegűek, attól eltérések előfordulhatnak.

Webáruházunkban elfogadott bankkártyatípusok: