Általános szekciófejléc
GYSEV szolgáltatások

Fedélzeti Utastájékoztató Rendszer (FEDUR)

A GYSEV vonatain saját fejlesztésű fedélzeti utastájékoztatási rendszer áll az utazóközönség szolgálatában. Az internet és GPS-alapú információs monitorok másodpercre pontos adatokat közölnek. 

A vasúttársaság informatikai szakemberei 2012-ben kezdték el az új utastájékoztató kidolgozását. A cél az volt, hogy az utasok a vonatok fedélzetén is minél több, az utazáshoz köthető információhoz jussanak. Az adatokat egy 19 colos (kb. 50 cm-es) monitoron láthatja az utazóközönség: az aktuális időn kívül értesülhetnek a vonat sebességéről, az aktuális helyéről, valamint arról is, hogy pontosan mikor érik el a következő állomásokat és kell –e késésre számítaniuk. Az ipari számítógéppel összekötött monitorok másodpercre pontosan tudják közölni az információkat.

Nemcsak a vasúti, de az autóbuszos csatlakozási lehetőségekről is tájékoztatást nyújtunk a járatainkon, az ÉNYKK Zrt-ve (Volánbusz Zrt.)l kötött megállapodásunk  értelmében.  A csatlakozásoknál a késéseket is figyelembe veszi a rendszer.

FEDUR RaaberCity

A beépített monitorok arra is felhívják az utazóközönség figyelmét, ha feltételes megálló következik.

„A fejlesztésünk lényege, hogy a számítógép a GPS-koordináták, az aktuális idő, valamint az internetről kapott adatok alapján másodpercre pontosan képes közölni az utazóközönség számára értékes információkat” – mondta Padutsch József, a GYSEV rendszerfejlesztője. Igyekeztünk látványos elemekkel, térképpel ábrázolni a vonat elhelyezkedését.” – tette hozzá az utastájékoztató fejlesztője.

„A  fejlesztéssel is igyekszünk a vasúti szolgáltatás minőségét javítani. Egy utas számára nyilván praktikus, ha tudja, pontosan mikor érkezik a célállomásra, de az is érdekes, ha látja, milyen csatlakozási lehetőségre számíthat. Büszke vagyok rá, hogy külső segítség nélkül, saját erőből tudtuk kifejleszteni a fedélzeti utastájékoztatót, amelyhez hasonlóval csak a Railjet vonatokon találkozhat az utazóközönség” – tudatta Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A menetrendi információk mellett turisztikai és egyéb ajánlatok is olvashatók a felületeken.

FEDUR FLIRT