Bemutatkoznak gyakornokaink

Tótiván Aliz

 
Tótiván Aliz vagyok, 2011. október óta dolgozom pályakezdő gyakornokként a GYSEV-nél.  Győrben a Széchenyi István Egyetemen végeztem építőmérnök szakon, és nagyon szerettem volna tanult szakmámban elhelyezkedni. Az interneten jelentkeztem a meghirdetett gyakornoki pozícióra 2011. márciusában, majd nyár végén értesítettek, hogy elindult a kiválasztás. Nagy izgalommal és reményekkel érkeztem a meghallgatásra. Eldöntöttem, hogy igyekszem önmagamat adni és a lehető legjobbat kihozni magamból. A vasút is nagyon vonzott, hiszen 4 félévig vasúti szaktantárgyakat tanultam az egyetemen. A felajánlott munkakör felkeltette az érdeklődésemet. Kimondhatom: nagyon akartam „gysev-es lenni”.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy rám esett a választás, hiszen amióta itt vagyok nagyon sokat fejlődtem, tanultam. Az elméleti tudásom mellé folyamatosan gyűjtöm a gyakorlatban is alkalmazható ismereteket és figyelem hogyan működik egy vállalat, hogyan kell másokkal együttdolgozni, miben tudok fejlődni ahhoz, hogy céljaimat elérhessem. Munkatársaim és vezetőim támogatást nyújtanak ahhoz, hogy minél hamarabb szakmailag is biztonságban érezzem magam és be tudjak illeszkedni a csapatba. Az különösen fontos, hogy a vasút klasszikusan „fiús” világában is megtalálom a helyem és egyáltalán nem látom annak hátrányát, hogy a „gyengébbik nemhez” tartozom.
Ha a tapasztalataimat kellene a most jelentkezőkkel megosztanom, azt emelném ki, hogy bár nagy szakmai múlttal nem rendelkeztem, mindig tevékenyen részt vettem az egyetem életében, minden lehetőséget megragadtam, hogy jelen legyek, részt vegyek eseményeken, és a szervezésben. Büszke vagyok arra, hogy 2009-ben egyetemistaként a kanadai tésztahíd-építővilágbajnokságon első helyezést értünk el, ahol az egészséges versenyszellem, a kreativitás és a kitartás segített a dobogó legfelső fokára. Ezeket most is kamatoztatni tudom a munkahelyemen.

 

Hegyi BalázsHegyi Balázs vagyok, a 2011. októberétől induló pályakezdő gyakornoki programban veszek részt én is. A BME őszi állásbörzéjén figyeltem fel erre a lehetőségre, és egy év várakozás után kaptam értesítést a felvételi elbeszélgetésről. A győri egyetemen szereztem közgazdász diplomát, de úgy éreztem még egy kiegészítő pénzügyi képzésén is szívesen részt vennék, ezért jelentkeztem a Budapesti Műszaki Egyetemre. Nagyon örültem, hogy emiatt nem kerültem hátrányba a felvételi elbeszélgetésen, hiszen a GYSEV-en támogatják a továbbtanulást és lehetőségem van munka mellett befejezni az utolsó szemesztert is. Így egyszerre elméleti és gyakorlati tudással vértezhetem fel magam. A GYSEV-et Sopronban jó munkahelynek tartják, sok jót hallottam róla és a belépésem után is sokat számított, hogy nagyon segítőkészek voltak a munkatársaim, családias légkörben kezdhettem dolgozni életem első komoly munkahelyén. Fokozatosan kapom a feladatokat és nem érzem úgy, hogy hirtelen mélyvízbe kerülnék, ahol levegőt sem kapok. Úgy látom itt hosszú távon lehetőségem lesz fejlődni, tanulni, a gyakorlati tudásomat csiszolni, és a karrieremet megalapozni.
Középiskolában nagy hangsúlyt fektettem a nyelvtanulásra, ezért angolból és németből is van nyelvvizsgám. Annak külön örülök, hogy most a német nyelvtudásomat szakmai kifejezésekkel is bővíthetem, hiszen a vállalat egyik tulajdonosa az osztrák állam.
A gyakornokokkal jó csapatként tudunk együttműködni, mert a képzési programunk és a feladatok egy része lehetővé teszi, hogy közösen tegyük meg az első lépéseket a munka világában.
Segítségképpen azt tudom megerősíteni a pályakezdőkben, hogy, szakmailag biztos elméleti tudással kezdjenek munkát keresni, mert a kiválasztásnál szakmai kérdések is döntőek lehetnek. Aki elhivatottsággal és kitartással tekint szakmai pályafutására az eredményeket fog elérni, még akkor is, ha elsőre nem minden álma teljesül. Én is egy évet vártam, de megérte.

 

<< vissza