Újabb 48 kilométerrel bővült a hazai villamosított vasútvonalak hossza
2016-12-09 11:31:09
Elkészült a villamos felsővezetéki rendszer és további jelentős fejlesztések is megvalósultak a 17-es vasútvonal Szombathely és Zalaszentiván közötti szakaszán. A munkálatokat 2016 elején kezdték, és novemberben zárták le. A felújított szakaszt 2016. december 7-én, Szombathelyen adták át.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott projekt keretében a Szombathely-Zalaszentiván közötti szakaszon megépült a villamos felsővezeték-hálózat, öt állomáson új, számítógépvezérelt villamos váltófűtési rendszert építettek ki. Több helyszínen korszerűsítették a vasúti pályát, 3,8 km hosszon teljes vágányátépítés történt, 7 helyszínen pedig korszerűsítették a vasúti útátjárókat. Az utazóközönség számára látványos változás, hogy a szakasz összes állomásán és megállóhelyén 55 cm magas peronok épültek, korszerű térvilágítás, esőbeállók és fedett kerékpártárolók szolgálják az utasokat.

Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: „2016 Szombathely éve volt a közlekedésfejlesztésben. Az M86 Hegyfalu-Csorna szakasz átadásával idén októberben bekapcsoltuk a vasi megyeszékhelyet a gyorsforgalmi hálózatba. Az országos léptékű közúti fejlesztést egy regionális és nemzetközi szempontból is fontos vasúti beruházás átadása követi a GYSEV jóvoltából. A vonal korszerűsítése után a GYSEV hálózatának 90 százalékán villamos mozdonyok, motorvonatok közlekedhetnek. A tervek szerint a 17-es vasútvonalon megkezdett villamosítás Zalaszentivántól Nagykanizsáig folytatódhat.”

„Az átállás a dízel vonatozásról a villamos vontatásra gazdaságos, emellett a környezeti és zajterhelést is jelentősen csökkenti. A fejlesztéseknek köszönhetően javul a vasút versenyképessége az észak-déli irányú nemzetközi áruszállításban. A projekt legnagyobb nyertesei azonban a vonalon közlekedő utasok: látványosan javultak a vasúti közlekedés feltételei, több pályaszakaszt korszerűsítettünk, növekedett az utazás biztonsága, javulhat a menetrendszerűség és a jövőben kényelmes motorvonatok jelenhetnek meg a szakaszon” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.