TransHUSK Plus - fókuszban a fenntartható közlekedés
2015-04-28 08:32:59
A magyar-szlovák határtérség közforgalmú és kerékpáros közlekedése között meglévő kapcsolatok feltérképezése, további fejlesztések indítványozása, valamint a határon átnyúló környezetbarát közlekedés fellendítése: ezek a 2014. januárban indult TransHUSK Plus projekt fő célkitűzései.

A magyar-szlovák határmenti területek közforgalmú közlekedését érintő legfőbb problémákat a KTI Közlekedéstudományi Intézet és a pozsonyi Területfejlesztési Intézet a közelmúltban megvalósított TransHUSK elvnevezésű projektjük keretében vázolták fel. Ezek többek között az eltérő menetrendek és viteldíjak, a határ két oldalán eltérő szabályozási és támogatási rendszerek, valamint az utazók felé történő információ szolgáltatás hiányában rejlenek.

A tavalyi év során a főbb problémák azonosítását követően a partnerek egy közös tömegközlekedés-fejlesztési stratégia felvázolását javasolták, amely révén megnövekedhetne a közforgalmú közlekedés aránya a határon átmenő közlekedési forgalomban.

A határon átnyúló kapcsolatok további erősítését megcélozva, valamint a korábbi sikeres együttműködést alapul véve a partnerek jelenleg a következő közös projektjükön dolgoznak, mely TransHUSK Plus néven kerül megvalósításra. A munkálatok, amelyeket a GYSEV Zrt., mint stratégiai partner is támogat egy harmadik partner, a Nyugat- Pannon Kft. bevonásával valósulnak meg.

A most megvalósítás alatt álló projektben a korábban összegyűjtött és feldolgozott határon átnyúló közösségi közlekedésre vonatkozó adatokat és tudást felhasználva a partnerek kiegészítő felméréseket végeznek, melyek a határon átnyúló kerékpáros közlekedési szolgáltatások és a meglévő intermodális kapcsolatok helyzetét kívánják összefoglalni.

Az átfogó helyzetfeltárásra alapozva a cél további kulcsfontosságú fejlesztések előkészítése, valamint a határon átnyúló környezetbarát közlekedési módok támogatása. Utóbbi céljából a partnerek egy online elérhető útvonaltervező alkalmazást is létre hoznak, melynek segítségével lehetőség nyílik a határon átnyúló közforgalmú közlekedési lehetőségeket is figyelembe vevő kerékpáros utazások útvonalának megtervezésére, a közforgalmú közlekedés járatai menetrendjének lekérdezésére, valamint a kerékpározásra vonatkozó információk (kerékpáros szolgáltatások, infrastruktúra, kölcsönző, kerékpár szállítási lehetőségek, ajánlott kerékpáros útvonalak, látnivalók megközelítése) megismerésére is. A portál egyúttal lehetőséget biztosít majd az utazások térképes megjelenítésére is.

A TransHUSK és TransHUSK Plus projektekről bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat: link

„A fenntartható közlekedés fejlesztése az információszolgáltatás és az intermodalitás javításával a magyar-szlovák határtérségben” (rövid nevén: TransHUSK Plus) projekt a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 program keretén belül az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg. 

<< vissza