Öko-mobilitási kezdeményezések az osztrák-magyar határtérségben
2015-05-12 11:52:32
Az elmúlt években jelentősen nőtt az osztrák-magyar határtérségben ingázó dolgozók száma. Az „Öko-mobilitás elősegítése az osztrák-magyar határtérségben” című EMAH projekt felmérései is jól mutatják, hogy az ingázók jelentős része személygépkocsival utazik, míg a környezetbarát közlekedési módok használata kevésbé elterjedt. Az EMAH projekt legfőbb célkitűzése az volt, hogy a térségben ingázó dolgozókat környezetkímélőbb közlekedési módok használatára ösztönözze.

A projekt megvalósításban két osztrák intézmény, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Bécsi Műszaki Egyetem, magyar oldalról pedig a KTI Közlekedéstudományi Intézet vett részt. A projekt közel 2,5 éves megvalósítási időszaka alatt a partnerek a közforgalmú közlekedési eszközökön végzett utas kikérdezések mellett vállalati felméréseket is végeztek, 6 osztrák, és 3 magyar oldali intézmény bevonásával. Mindezen tevékenységek eredményeképpen a partnerek létrehoztak egy öko-mobilitási eszköztárat, amely a környezetbarát közlekedési módok használatát elősegítő gyakorlati és politikai ajánlásokat foglal össze.

A megfogalmazott javaslatok között a kerékpáros munkába járást ösztönző infrastrukturális feltételek javítása mellett, a munkáltatók és a társadalom számára együttes előnyökkel járó szempontok is szerepelnek.  Az ajánlásokból kiderül például, hogy a közösségi közlekedési menetrendeknek a térségben működő vállalkozások műszakváltásához való igazítása nagymértékben elősegítheti a fenntartható közlekedési módok minél nagyobb arányú használatát a munkába járás és az üzleti utak során.

Az átfogó kutatómunka eredményeképpen továbbá fény derült arra is, hogy a megvalósításban résztvevő két ország: Ausztria és Magyarország jelentős különbségekkel rendelkezik, ami a fenntartható közlekedés témájában induló kezdeményezések támogatását illeti. Míg osztrák oldalon rendkívül jól strukturált információ érhető el a kerékpáros közlekedés finanszírozására vonatkozóan, addig magyar oldalon jelenleg alig-alig látunk a kerékpáros munkába járást szorgalmazó kezdeményezést, valamint a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések is lényegesen elmaradottabbak. A különböző nyugat-európai jó példák gyűjteményének áttekintése azonban rendkívül hasznos input információként szolgálhatnak a magyar oldali kezdeményezések megfogalmazásakor.

A projekt keretében utolsó alkalommal megrendezésre kerülő szakmai találkozó e példák áttekintését szorgalmazta, különös figyelmet fordítva az osztrák, valamint a kerékpáros munkába járás területén, élen járó holland gyakorlatokra. A találkozón bemutatott esettanulmányokat, valamint a Nyugat-Európában alkalmazott különböző szabályozási, adózási, pénzügyi, helyi önkormányzati és regionális kedvezményeket a KTI Közlekedéstudományi Intézet egy átfogó szakértői tanulmány keretében foglalta össze, létrehozva ezzel az EMAH projekt egyik legfontosabb eredményét. A tanulmány iránymutatást kíván nyújtani mindazon érintetteknek, akik a magyar oldali kerékpáros kezdeményezések megfogalmazásában részt vesznek.

A magyar nyelvű tanulmány az alábbi linken elérhető „Letölthető anyagok” menüpont alatt található meg:

http://www.kti.hu/index.php/news/922/707/oeko-mobilitasi-kezdemenyezesek-tamogatasi-lehetosegei-EMAH---%EF%BF%BD-oeko-mobilitas-elosegitese-az-osztrak-magyar-hatartersegben%EF%BF%BD-projekt-zaro-szakmai-talalkozo

<< vissza